Блог

Видовете камъни за облицовка в интериора

Когато заговорим за декорациите в интериора или по фасадата на къща, първото, което идва на ума са видовете камъни за облицовка. Какви видове и приложения има, нека разберем сега:

Техническите характеристики зависят от състав и свойства, в зависимост от това кой вид материал е избран за определена стая. Според това, те се делят на:

  • Гипс: издръжлив, екологичен и огнеустойчив, подходящ за вътрешна и външна декорация. Поради своята безопасност и екологичност, той се използва във всяко жилищно пространство, било то спалня, коридор, кухня или хол.
  • Кварц: Това е най-трайният от всички, съдържа естествен кварцов минерал. Той е устойчив на екстремни температури, здрав и издръжлив, има антибактериални свойства и не е податлив на образуване на гъбички, дори при условия на висока влажност. Използва се за облицоване на къщи, за украса на камини, басейни, бани, душ кабини. Така, също и на обществени места: ресторанти, сауни и така нататък.
  • Изработен от акрил: хигиеничен, антибактериален, лесен за шлайфане и ремонт, лепилните шевове са невидими и имат дълъг експлоатационен живот. Този декоративен камък се използва във вътрешността на лечебни заведения, заведения за обществено хранене (кафенета, ресторанти), жилищни помещения. С него са облицовани бани, изработват се кухненски плотове и други мебели.
  • От бетонна основа: устойчива на замръзване, здрава, издръжлива, устойчива на температурни промени и практически не абсорбира влагата. Тази основа се използва за довършване на външни и вътрешни стени, за направа на тротоарни плочи, както и декоративни интериорни елементи: корнизи, первази и така нататък.
  • Изработени от порцеланови каменни изделия: устойчиви на влага, износване, външни влияния, силен натиск, върху повърхността, температурни колебания. Използва се във вътрешността на кухни, за довършване на бани и душове, топли подове в къщата.

Декоративният вариант във вътрешността на хола, често се използва за камък за облицовка на камина. Той е не само е в състояние да издържа на високи температури, но и изглежда естествено в комбинация с пламък. Камъкът очертават, както самия портал, така и стената: изцяло или само част. Това, също има акценти, подчертаващ всяка област.

Изкуствен камък, имитиращ участъци от пясъчник и груб гранит, ви позволява да създадете атмосферата на стая или хижа в селски стил. Това са неговите колеги от лек мрамор и гипс, които пресъздават класическия интериор.

За популярния стил на таванско помещение се използват декоративни плочки, подобни на тухли. Такава зидария се използва, например, в спалнята, за да се създаде спокойна атмосфера. Каменната облицовка често се използва за облицоване на къщи във вътрешността на кухнята и служи за престилка.

Детските стаи, коридорите, балконите и лоджиите, също са облицовани с декоративен камък. За детските стаи стенните панели често се създават от имитация на камъчета. Така в баните, лоджиите и балконите има цели стени, включително за зониране на пространството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *